Jahit2 and makan2 Part Jilo
Assalamualaikum...
Ni ada orang berminat nak tulis ni ha...so, maklang letakkanlah...(Part Jilo kata dia!)
Hari ni blogger jemputan tulis sedikit kisah pengembaraan di Kuala Lumpur bersama company baru. Pak Lang sekarang ni dah bertugas di company baru. Contract dari company lama, dah habis. Company baru ni di Kertih bukan di KL, jadi Paklang masih di Kertih lah. Tu yang MakLang suka. Kalau tak pilu…
PakLang dah lama nak makan kat Rebung, restoren Chef Ismail tu. Sebelum dia bukak restoren tu makanan nya ada kat Bangsar Shopping Center food court. Memanglah sedap masakan melayu nya.
Kat Rebung Bangsar ni Pak Lang gi dengan MakNgah, sebab MakNgah pun nak makan kat situ. Pak Lang semangat nak makan, pergi pukul 11:30 pagi dah tiba. Maitre D tu kata lauk belum siap lagi, sebab lunch start at 12:30 pm. PakLang dengan rasa tak berapa malu pun kata takpe lah saya tunggu kakak saya. Kat KL ni, dan lagi-lagi kat bangsar ni pun, bukannya senang nak bawa kereta. Jem nya tak larat. Jadi tunggulah Pak Lang sorang-sorang kat situ.
Nasib baik kat Rebung ni buffet, PakLang pun mintalah kopi. Pun belum siap. Tunggu pun tunggulah menikmati persekitaran suasana bungalow-restoren ni. Cantik, sebab macam rumah kampung yang high end sikit. Pinggan nya cantik, kerusi nya cantik.
Jam 12:15pm baru MakNgah sampai dan separuh makanan buffet pun dah dikeluarkan. Kami pun makanlah. MakNgah kata sedap, PakLang pun rasa sedap rasanya. Kami makan sikit-sikit tiap-tiap lauk dan kuih. Senarai makanan yang kami makan adalah seperti berikut: siput sedut masak cili, pucuk paku masak tempoyak, gado-gado, rojak petis, tahu dan tempe masak cili, popiah basah.
Gambar-gambar adalah seperti berikut, siap dapat bergambar dengan Chef Ismail. Dia ni peramah macam kat dalam TV. Sayang PakLang tak dapat bergambar dengan dia, Cuma MakNgah aje yang dapat, sebab cameranya satu aje.
MakNgah agak malu sebab dia makan banyak, tapi PakLang pun banyak, Cuma PakLang tak terasa malu sangat. Dapatlah value for the money. Sekian aje cerita Paklang tentang sedikit pengembaraan di Kuala Lumpur dengan company baru.
Ini ha...makngah..."Lamaaaaa...Angah nak makan kat sini dek....Hari tu tak puas.... ( ni maklang yang tambah ni..as described by Cik Abang masa dia jumpa Mak Ngah hari tu...he..he...Mak Ngah...jangan mare...Maklang gurau je...)
Ini popia basah...Seddaaaap...kata Cik Abang..
Dah habis baru teringat nak ambik gambar ke!
Ini asam rebus ikan kerisi..ikannya tak di ambil!
Ini gado2...
Lagi popia basah
Ini pinggan mak ngah ke Cik Abang? Maklang wonder ini pinggan yang ke berapa? Maklang memang enjoy kalau nengok mak ngah makan...sedap aje nampaknya...Cik Abang pun sama jugak...ha..ha...
Ini dia chefnya...Nampak cam slim and muda sikit! Tapi kalau puji pun bukannya dapat discount punkan. Tapi kata Cik Abang for RM28++, the yummylicious food was worth the money! Kita yang tinggal kat Kerteh ni, gigit jari ajelah mendengarnya...Hopefully kalau kita ke KL nanti, harap2 adek ipar kita yang hensem and biras kita yang comel pulak lah belanja kita kat Rebung ni nanti...boleh ke???
****************************************************
For Kak Elle, ampun dan maaf sebab maklang baru aje dapat pastekan N3 yang di atas ni...masa akak bukak tadi cuma ada gambar2 bawah aje...So, now taklah N3 bisu!he..he...
Pin Cushion
Pin Cushion lagi
Beg
Telekong...kaler purple lagi
Mee Hong Kong
P/s : Pasal cerita maklang dan anak2 last wiken, nanti maklang cerita di entry yang akan datang...InsyaAllah...
Terimakaeh kerana mengunjungi Teratak Maklang. Jemput datang lagi...
******************************************
17 Comments:
ITEW mee goreng byk sedap lah...
cerita bergambar lagi eh maklang?
tulip tu sulam dari mesin ke maklang? cantik la, boleh buat kaler lain tak?
Itew jahit2 punya untuk tulipurple kah?
Kak Elle:
Dah letak gambar dah...
Mulan:
Boleh..boleh...nak tempah dah...
Cik Milah:
Betul Cik Milah...Sepuluh markah!
alamak paklang dah bikin saya rindu kat siput sedut tu...sekali2 mkn siput tu mmg sedap:)
Maklang,
Hubby maklang pulak jadi pemberita hari ini ekkkk..??? Sedap popiah basah... Yum yum yum...
zino dan famili pernah jugak makan kat sana.. tapi tak boleh pegi makan selalu.. hehe
lapar tengok gambar!!!!!!
ada blogger jemputan pulak ya..hehehehehe..sedapnya masakan kampung, belum merasa lagi kat situ nak pegi sana berchinta sikit..
Makan2 part Jilo ni bestlah, kalau berpeluang nak juga rasa masakan chef Ismail yang I pernah jumpa di KLIA lama dulu .. popia basah tu sedapnyaaaa :)
mak lang
mak dan ayah zar pun suka makan kat rebung ni, kalau depa mai KL, dating berdua wajib singgah rebung,sedap mak zar kata. zar memang tak sampai lagi, Bangsar tu jem tak hengat, boring nak pi ..
ku tersenyum girang membaca N3 kali ini....hehe
betul kata kak elle,wat ku rindu nk makan sifud sedut itu.
sy pun lama dok teringin nk mkn kat rebung tu...alrite gak price dia ek,tambah2 lak suke sgt kat pinggan bg kangkung iteww..huhu
kak elle :
kalau rindu kena pergi beli lah kat pasar tu...maklang pun lama dah tak makan siput sedut!
zino:
sedap sangat ke kat situ?maklang pernah makan masa rebung baru nak bertunas kat Bangsar shopping center! Memang sodap!
Mak Lang ni asyek masak je. Memang menarik terasa jealous bila lihat dalam blog mak lang OO dah sampai rumah mak lang dapat santapan istemewa.
Wah!! Paklang pun dah minat menulis ke...ada bakatlah jugak...
Dgr nama restoran rebung tu macam sinonim dengan masakan kampung...terliur dengar...Rebung masak lemak cili padi dgn perut ada tak? kalau ada memang besst...
Cat:
Bagus jugak ada penulis jemputan. Tak payah maklang nak mengadap he..he..
OO:
Maklang dah pernah makan masakan kat situ ...memang sedap tau!
Rina:
Pergilaa..tak rugi..memang sedap!
Zar:
Nanti maklang pun nak berdating dengan Cik Abang...kalau ada anak2 tak sempat nak makan..ha..ha...
Tulip:
Senyum jangan tak senyum..InsyaAllah end of the week ni terimalah tu..he..he...
Mak Teh:
Kalau mak teh lalu kat sini, singgahlaa..boleh maklang belajar buat acar buah yang sedap tu!
Kak Lady:
Bestnya kalau Cik Abang rajin nak menaip. Memang senang...
Maklang tak makan pulak perut tu kak!
Post a Comment
<< Home